The little girl from Zhujiajio

The little girl from Zhujiajio

lördag 12 september 2015

Lite funderingar så här på en söndag!

Tjejerna pluggar ( tror jag), Axel leker med en kompis,  Patrik sitter framför datorn och jag sitter här och funderar på vad jag ska hitta på. Det absolut största "lyxproblemet" här,  är att vi har för lite sysselsättning - åtminstone för mig. Vi har inga direkta "måsten", ingen stor " att göra lista". Vi äger inte lägenheten och får därför inte göra några större ingrepp på den. (Det kan stå sig dyrt när man flyttar. )Jag har Ayi som gör det mesta av vanligt hushållsarbete. Behöver egentligen inte ha henne, men vill inte göra mig av med henne. Hon behöver varenda peng hon tjänar. Så vad gör man då en helg när alla andra i familjen har något att göra? Tränar, men det  tar max en och en halv timme. Resten av tiden då? Det blir oftast alldeles för mycket You tube och Facebook,  för mitt eget bästa. Ett tag funderade jag på att sätta mig på ett flyg till Europa och erbjuda min hjälp till hjälporganisationer. ( Är nämligen djupt berörd av det som händer i Syrien och  med alla stackars flyktingar.) Men Patrik tyckte ( och jag håller med honom) att det var bättre att vi skänkte en betydande summa pengar, så det har vi gjort nu! Istället funderar jag mycket: tänker på livet, döden och allt där mitt emellan. Kanske inte heller så bra för mig, eftersom jag har en grubblande personlighet, som analyserar lite väl mycket. Kan lätt snöa in mig på olika saker. Samtidigt tror jag att det är bra att ibland ställa sig dom där svåra frågorna. För vågar man det och lyckas ta sig igenom dom och på så sätt bli lite starkare och tryggare, så tror jag att man utvecklas ännu mer. Jag läste en artikel i en veckotidning, där en psykolog uppmanade oss att våga ta våra vänskapsrelationer till en högre nivå. Våga prata om annat än heminredning och semestrar. Jag har förmånen att ha flera  väninnor i Sverige, som jag kan göra detta med. Här däremot är det oftast svårare, eftersom när man kommer till en fas i kompisrelationen där man kanske vågar börja ta upp livsfrågor, så flyttar dom. Det konstiga med mig är att jag har väldigt lätt för att uttrycka mina inre funderingar, samtidigt som jag är en blyg person. Har egentligen inget emot att uttrycka mig här, men svårt att gå på luncher där jag knappt känner någon. Ibland förstår jag inte mig själv!

Som sagt var, lite funderingar..........

fredag 11 september 2015

Helt ok!

Tredje veckan in på höst terminen och nu börjar jag känna att det är helt okej att vara tillbaka i Shanghai igen. (Det tar alltid minst två veckor innan vemodet lagt sig och jag kan se tjusningen i att vara här.)  Det kan bero på att jag är igång med träningen igen, men det kan också bero på att jag anmälde mig till en spanska kurs och kommit igång med den. Hur som helst känns det lite lättare nu. Dessutom har jag hunnit med en matlagningslektion i Thaimat, vilket vad väldigt kul. Jag lärde mig laga en thai kycklingsoppa och vårrullar. Det jag ställer mig nu är  " varför har jag inte gjort det här tidigare?" Det är ju hur kul som helst! Så nu har jag anmält mig till en indisk matlagningslektion och  hoppas hinna med många fler matlagningsklasser, innan jag flyttar här i från!

I veckan fyllde Axel 11 år! ..... 11 ÅR!, kan inte fatta det. Den födelsedagen fick han bara fira med sina föräldrar. Ebba och Sara är nämligen i inre Mongoliet på skolresa. En resa som både jag och Patrik inte haft något emot att följa med på, men där var föräldrarna portförbjudna. Vi har fått löpande rapport under resans gång och dom verkar haft jätte roligt. Bland annat har dom fått ta del av den lokala kulturen, ridit , åkt ner för sanddynor, ätit på lokala restauranger ( med blandad förtjusning :-) ), upplevt "grassland". Allt har gått jättebra, förutom att Sara skadade sin fot när hon skulle åka ner för en av sanddynorna och har efter det haft svårt att gå på foten. Vi får se hur det är med henne när hon kommer hem i natt!

Axel var ju lite besviken på att systrarna inte var hemma när han fyllde år. Men vi försökte ändå göra hans födelsedag speciell,  genom att ta med honom till hans favorit restaurang  - " Kagen". En japansk Teppanyaki restaurang. Vi frossade i fisk och skaldjur och råvarorna var lika fina som alltid.

Till sist , Vi har haft en fantastisk vecka  när  det gäller väder och luft. Jag kan inte minnas när vi sist hade bra luft och bra väder i flera dagar i rad. Solen har strålat och luftkvalitén har legat mellan 50 -100. Det är lyxoch man mår lite extra bar då!

Axel 11 år!


Bilder från inre mongoliet - Fotogtaferat av Ebba











Thaimat


Vilket väder vi haft! 





torsdag 3 september 2015

Rökutveckling!

Efter att i går kväll suttit ute på balkongen, ätit en god middag,  njutit av den ljumma sommarkvällen och börjat bli lite små bitna av alla myggen, så bestämde vi oss för att gå in. Väl inne kände Patrik en bränd doft i lägenheten.( Jag trodde det var doften från rökelsen, som vi tänt på ¨balkongen - I hopp om att skrämma bort  myggen.) Vi sprang runt och försökte härleda var doften kom från och märkte hur den växte sig allt starkare ute i hallen. Öppnade ytter dörren och upptäckte rökutveckling i korridoren utanför. Efter en liten stund insåg vi att det var  bäst att lämna lägenheten. Ryckte upp Axel, som låg och sov och tjejerna som satt och gjorde läxor. Ringde receptionen, som redan hade hunnit påkalla brandkåren och skyndade oss ner till parkeringen. Blev väldigt förvånad ( vi bor ju trots allt i Kina) och imponerad av hur snabbt brandkåren var på plats.Väl inne i byggnaden, dröjde det  inte många minuter innan de kom ut från byggnaden, men förhoppningsvis så hittade dom var rökutvecklingen kom från. Vi andra stod utanför och spekulerade var rökutvecklingen hade kunnat  startat och kom fram till att den troligtvis starta i ett av soprummen och att det nog var någon kabel som fattat eld. Axel var lite smått chockad över händelsen. Berodde nog mycket på att han blev väckt och från början inte riktigt visste vad som hände. Nu gick allting bra och det blev ingen  brandutveckling, som spreds till lägenheterna. Det enda vi kände var den fräna rökdoften, så i natt fick vi sova med öppna fönster...... (Nu på morgonen kan man fortfarande känna bränd plast doft i trapphuset.)......

I går hade Patrik och barnen en ledig dag också. Kina firade att det var 70 år sen andra världskriget tog  slut och regering hade utsett en extra helgdag. Många kineser är dessutom lediga idag fredag , men då måste de jobba in söndagen. Barnen skola är dock öppen, så där blir det ingen vila.

Till sist, fick min förskollärarlegitimation på mailen i morse! Så nu finns det inga hinder att söka jobb nästa år! :)......fast jag vill inte riktgt tänka på det ännu......

Ps. Sara har startat en You tube - kanal. Gå gärna in och lyssna på hennes studioinspelning av Ed Sheerans " Think out Loud". Jag vet att jag är väldigt partisk, men jag tycker hon gör den jätte bra. Ebba har också gjort studioinspelning av cover. Hoppas att hon också lägger upp den snart! :-)