The little girl from Zhujiajio

The little girl from Zhujiajio

måndag 25 juni 2012

Ont, det gör ont, det gör ont

I går vaxade jag mina ben för första gången i Kina. Ja faktiskt i hela mitt liv. När jag kom in i rummet där jag skulle få min behandling, la mig på britsen, blev insmord med någon mjukrengörande kräm, tänkte jag att det här är ju inte så farligt. Blir det inte värre än så här, då kan jag fixa det. Hade då helt förträngt det som komma skall, för helt plötsligt kände jag  varmt  vax på kroppen. Det började hetta till rejält på benen och från ingenstans så tog hon fram en stark tejp och började väldigt våldsamt ( iallafall kändes det så) att rycka upp hårstråna från mina stackars ben. Just i den stunden, i det ögonblicket ville jag bara vråla ut mitt värsta gapskrik, sätta mig upp och slå till någon. Tro mig, hade Patrik varit i rummet hade det funnit stor risk att han fått en knytnäve någonstans på sin kropp. Men som väluppfostrad svensk så låg jag lydigt kvar och tog tålmodigt emot smärtan och så sa jag till mig själv "jag måste", " jag måste", " jag måste". Ni ska veta, jag behövde verkligen! Det possitiva med konstant smärta är att man inte känner den tillsslut, så när behandlingen var över (efter 722 timmar) så var mina ben helt bedövade och illröda. Nu var det inte synd om mig, för det var helt frivilligt. Det är dock lite lustigt hur fåfängan ibland kan slå till en när man har kommit över en viss ålder, att man är villig att utsätta sig för något sådant här. Fast jag måste erkänna att efter att rodnaden gått ner, är jag nöjd med resultatet.

På kvällen var det dags att börja packa. Lyckligtvis kommer de inte att vara lika överfulla med saker, som när vi åkte hit.Vi kommer att åka med halvtomma resväskor, så att vi kan fylla dom rejält med svenska gosaker när vi åker tillbaka. Sen ska jag shoppa skor och kläder när vi är i Sverige. Skor med europeiska storlekar är stort sätt omöjligt att hitta här. Har man stl 41, som jag, så ÄR det en omöjlighet. Därför gäller det att passa på när man är i Sverige

Idag hade jag äntligen den där lunchen som jag var tvungen att ställa in förra veckan. Vi kör "knytis" på våra luncher och det är alltid lika spännande att och se vad de andra har med sig. Idag bjöds det på hemlagad suzhi, koreansk grönsaksrätt med hetta, tonfskpaj thaisallad och mycket där till. Allt lika mumsigt!
Jag vet att jag lagt ut bilder på det här gänget förut, men jag tycker det är ett härligt gäng och jag är så tacksam över att få vara en del av det. Därför lämnar jag er med en bild från lunchen.



lördag 23 juni 2012

Svensk lösgodis får man ju inte bara missa

I fredags blev det inget traditionellt midsommarfirande för oss.  Vi träffade våra grannar och lyckades ordna en väldigt spontan grillning. Som vanligt var inte Ebba och Sara hemma, utan sov över hos en kompis. Hur som helst kvällen blev väldigt trevlig och vi satt och pratade om allt mellan himmel och jord, men allra mest om resor. Det är faktiskt ett vanligt samtalsämne här bland expats, för som expats har man hela Kina och sydostasien framför sina fötter. Många passar därför på att resa när dom bor här och det är ju alltid intressant att höra och få tips från andra som varit ute och rest. Vi har några drömresor vi vill göra när vi är här. Högst upp på listan står  Zya Zealand - Australien, sen kommer nog Tibet, Vietnam, Filippinerna  och för att inte glömma alla intressanta platser inom Kina. Vi får se vad vi hinner med under de här åren, men några resor måste vi bara göra -som just Nya Zealand.

De har börjat sälja svensk lösgodis  i Shanghai .
På svenskaklubben i Shanghais facebooksida ka man läsa följande:          
fillidutt har öppnat svensk smågodisbutik i Jing an.
B1 i Jiu guang departmentstore vid Jing an temple,
jPrecis till höger om mataffärens kassadisk.
Kinesisk adress:
B1,久光guang'chang,静安,

 Vi var  ju bara tvugna att åka dit och titta,  så vi  tog en  liten trip in till stan igår, jag, Patrik och Axel.Vi gick på antik"fake" marknad, vanlig fakemarknad och avslutade sen i mataffären som säljer lösgodis. Axel och Patrik plockade lyckligt till sig lite godis, med betoning på lite för att vara vår familj. 18 kr/hekto, gör att mängderna inte blir stora. Enligt de två herrarna så var godiset mycket bra. Jag vill bara säga att jag faktiskt lyckades  hålla mig undan från godiset - är lite stolt över det.

I går kväll var vi på en trevlig grillning hos våra danska grannar. Som enda svenskar var det en utmaning att hänga med i samtalen med de andra danska familjerna.  De introducerade oss för ett tärningspel som gick ut på att blåsa varandra. Eftersom jag har det absolut sämsta pokeransiktet man kan ha, så åkte jag naturligvis ut först. Kvällen blev mycket trevlig och engelska pratades allt mer under kvällens gång, till min stora glädje.

Nu ska jag snart iväg och göra mig fin inför Sverigesemestern. För första gången i Kina ska jag unna mig pedikyr och det mindre behagliga, vaxning av ben. Vi får se hur jag mår efter det. Tjejerna är fortfarande hos Martina, Axel leker med grannpojken och Patrik unnar sig en sovmorgon. En riktigt skön söndag med andra ord. Fast ikväll måste vi ta tag i packningen.  - 4 dagar kvar sen flyger vi!

See you soon Sweden!


torsdag 21 juni 2012

Dragon Boat Festival

Nu har äntligen Axel frisknat till. Vi var hos läkaren tidigare i veckan och hon konstaterade, bara genom att titta på honom, att han hade scharlakansfeber. Tydligen så hade han en rätt så kraftig feber, för det rödflammiga hade spridit sig ända ner till fötterna och enligt läkaren ska det var ganska ovanligt. Nu äter han i allafall en 10 dagars antibiotikakur även om det är under kraftiga protester varje gång. Han skulle ha kunnat gått till skolan i går, men skolsyster ringde mig i onsdags och frågade väldigt försiktigt om han kunde vara hemma hela veckan. Han är tydligen den enda på skolan som fått det och de vill naturligtvis att det förblir så. Jag vill inte heller att vi ska vara orsaken att  sjukdomen ev sprids på skolan, även om jag är helt övertygad om att Axel inte skulle ha smittat något längre. Så igår fick vi en alldeles extra ledig dag, som vi använde till att besöka Science och technology museum och lite shopping på fakemarknaden "AP Plaza " , som ligger alldeles brevid. Gloria följde med oss i bilen, eftersom hon hade ett ärende i närheten. Efter museumbesöket mötte vi upp Gloria och sen åkte vi och tog oss en välbehövlig lunch på " Element Fresh".

Igår var det "graduation day" på skolan för alla elever som slutar 5:e, 10:e och 12:e årskursen. Alla elever på "secondary school" förväntades närvara på denna tillställning. Därför var det extra lång skoldag för flickorna som inte var hemma förren klockan 21 på kvällen. I 12:e årskursen, vilket motsvarar sista året på ett svenskt gymnasium, gick bara 2 elever ut i år ( dock bara en närvarande i går kväll). Det beror inte på att alla andra misslyckades, utan helt enkelt på att det bara var just 2 som gick i den årskursen. Jag tror att Sara och Ebba tyckte det var lite häftigt att  få vara med på en sådan tillställning. Iklädd blå kappa och blå hatt fick studenten ta emot sina betyg, tal hölls av rektor och elever uppptädde i. Efter den långa skoldagen kom tjejerna hem tillsslut -  trötta, men med en erfarenhet rikare.

I Sverige firar vi midsommar idag, men här i Kina firar man "Dragon Boat Festival",som infaller lite olika varje år. I år, lustigt nog, infaller den samtidigt som våran midsommar. Här nedan har jag lagt ut en länk där ni kan läsa lite mer om varför kineserna firar den här högtiden. I Kina gillar företagen att ge saker till sina anställda, när de har något att fira. Patrik fick en fin delikatesslåda, bestående av torkat kött, blåa ägg och annat "smarrigt" . Passande nog så gav han den lådan till våran Ayi, som med all säkerhet uppskattar innehållet mer. Vårat Dragon boat/ midsommarfirande blir nog ganska lugnt. Skulle ha träffat några vänner över en bit mat, men nu ligger min stackars vännina sjuk. Så vi kanske går ut på restaurang istället.

.

http://www.gio.gov.tw/info/festival_c/dragon_e/dragon.htm

Jag önskar er alla en riktigt härlig midsommarafton och hoppas att vädret är med er i Sverige

måndag 18 juni 2012

Inställd lunch pga sjukdom

Stackars Axel har blivit sjuk. Han har troligtvis fått scharlakansfeber, iallafall om jag ska tro internet. Han är alldeles rödflammig på hela kroppen och har vita prickar på tungan. Så det var ju bara att ringa och boka tid hos doktorn. Fick en tid idag, faktiskt vårat första läkarbesök sen vi kom till Shanghai, eller rättare sagt mitt och barnens första läkarbesök. Patrik har redan hunnit till läkaren efter att hans armbåge protesterat ett tag. Det visade sig att han hade en inflammation i den och får under inga omständigheter anstränga den  närmsta månaden/månaderna. Han är lite frustrerad över detta, eftersom det innebär ingen styrketräning i det övre partiet av kroppen. Nåväl , tillbaka till Axel, han är vid gott humör och kämpar på bra och det är ju tur att det här inte kom nästa vecka när vi ska ut och resa. Nu får vi bara hålla tummarna för att ingen annan i familjen ska få detta eller något likande.

Idag skulle jag haft 15 mammor på lunch, men fick tyvärr ställa in det av förklarliga skäl. Typiskt,  jag som sett fram emot det så mycket. Jag har skjutit på det till nästa måndag och som tur är verkar det som de flesta kan komma. En av de största fördelarna med att bo i Shanghai är möjligheten att lära känna och möta människor från olika länder. För mig är det så berikande, för man upptäcker att man är så lika samtidigt som man har så mycket att tillföra varandra. På lunchen som jag ska ha på måndag är det, om jag inte minns fel, 10 länder representerade. Kul!

Nu är det inte alls långt kvar tills vi åker till Sverige, närmare bestämt  9 dagar. Jag har lyckats boka in några träffar med släkt och vänner och fler hoppas jag att det blir. Inser nu att det inte alls är mycket tid kvar för att göra den sista shoppingen, men jag ska allt få till en eller två shoppingtillfällen innan onsdag nästa vecka. För det är ju så fantastiskt roligt att shoppa presenter till andra.

Regnperioden har börjat! Igår regnade det nästan hela dagen, men till skillnad från Sverige är det varmt här när det regnar, så man ska väl inte klaga. 28 grader och regn måste alltid vara lättare att vara i än 11 grader och regn. Fast det kanske är lätt och säga nu, tydligen kommer det att regna i flera veckor. 

lördag 16 juni 2012

Då har jag varit ute 2 gånger!

Det känns som jag befinner mig i ett slags vakuum. Även om jag gör många roliga saker, så emotionellt går jag mest och väntar på att få åka till Sverige.

Jag hade kinesiska lektion  i torsdags och i fredags och som vanligt satt jag där och inte fattade speciellt mycket, medans mina medstudenter kunde översätta varenda mening. Det kanske har lite med att göra att de pluggar och inte jag. Varje gång jag har lektion så blir jag  irriterad över hur lite flexibilitet och anpassningsförmåga det är från lärarens sida. Här följer man läroboken in i minsta detalj och även om jag har bett om att få lära mig korta meningar så slutar det alltid med långa. T ex  " igår klockan 10 gick jag på bio med min storasyster" eller något liknande. Vem i all sin dar kommer att behöva säga sådana meningar på Kinesiska. Kanske dom som har bott här i mer än 5 år, men inte för en expat som gästspelar i landet ett par år. Jag är glad om jag kan göra mig förstådd när jag handlar och åker taxi. Nu har jag bara en lektion kvar , sen får jag se hur jag gör med kinesiskan efter sommaren.

Ebba och Sara har i skolan flera " assessments" , som ska vara färdiga i nästa vecka. Så en vecka till med skolarbete för deras del, sen tror jag de sista dagarna blir mest att ha roligt och få chans att säga hejdå till alla innan sommarlovet. Som jag säkert har berättat tidigare så flyttar flera av deras klasskamrater hem eller vidare till annat land. Axel håller också på att färdigställa sitt skolarbete som handlar om havet annars känns det som det börjar lugna ner sig för hans del.

 Jag har den här veckan lyckat gå ut och göra Shanghai två kvällar. Det hör inte till vanligheterna. I onsdags var vi ute ett gäng och åt och dansade i Xintiandi. Den kvällen blev ganska lugn och jag var hemma inte allt för sent. I fredags var jag ute med bland annat Marta, Gloria och Karina: Vi åt midddag på "el Willy", Shanghais bästa tapasrestaurang och sen gick vi vidare till "Waldorf Astoria", där vi lyssnade på Jazz och drack drinkar. Kom hem alldeles försent, men det var det värt - för trevligt hade vi. Så igår var jag rejält trött, men dock inte inaktiv. Jag, Patrik och Axel hade en mysig dag med bad i poolen och lunch på " Blue Frog".







Ebba och Sara har som vanligt inte varit hemma i helgen. I fredags var det födelsedagskalas hos Aniek och igår hejdåparty hos Shark, för att där efter åter åka hem till Aniek för hennes familjs hejdåparty. Nu har de sovit där i natt och är fortfarande där: I princip har vi inte sett dom på hela helgen, med undantag för ett gästspel under fredagskväll och natt när tjejerna kom hem hit för att sova över. Men det unnar jag dem. Naturligtvis vill de ta tillvara på varje stund de kan få med sina kompisar innan de flyttar. Axel, han njuter här hemma för han får ju mycket egen tid med sin mamma och pappa.

Varje helg här är som att vara på semester. Vi har inget hus att ta hand om, inga renoveringsprojekt, ingen trädgård att sköta och visst är det skönt. Fast ibland uttrycker Patrik sin längtan efter att jobba med händerna. Han har t o m funderat  på att åka till byggvaruhuset och köpa lite bräder att bygga med. Vi får se om det blir av, men jag förstår verkligen honom.

Nej, nu måste jag sluta och gå och ta hand om Axel , som har fått lite feber.

Ha en skön söndag!

söndag 10 juni 2012

Smoggen ligger tätt över Shanghai!

Idag är luften i Shanghai ohälsosam näst intill farlig , enligt en app som Patrik laddat ner. Det räcker egentligen bara att gå ut för att förstå att luften inte är den bästa. Smoggen  ligger tätt över staden och dessutom är det så fuktigt ute att syrehalten är minimal. I Sverige är man generellt sätt mycket miljömedvetna och det är ju bra, men när man bor i en stad som Shanghai så inser man tyvärr vilken liten påverkan vanliga svenskars miljöarbete har på resten av världen. Den verkligt stora utmaningen, när det gäller miljöarbete, finns i länder som Kina. Visst gör de förbättringar  och jag har förstått att luften i Shanghai har blivit bättre under de senaste åren. I Shanghai t ex så auktionerar man varje månad ut registreringsskyltar till ett visst antal bilar. Jag har hört  summor som upp till 68000 kronor för en skylt, detta för att hålla nere trafiken i de centrala delarna av Shanghai.  Har man en sådan skylt så får man åka in till centrum när man vill , men har man inte får man (om jag minns rätt) bara åka in mellan 9 - 15 på dagen. Jag undrar hur trafiken hade varit i centrum om de  inte haft detta arrangemang? För här kryper den  nästan alltid fram i centrum och  det är sällan bilarna kör mer än 60 km i timmen på kringlederna runt centrum. Vi bor 2,5 mil utanför downtown och vid lite trafik tar det en halvtimme att köra,men för det mesta tar det 1 timma.

Deras källsortering  här  är något annorlunda än i Sverige. Här slänger man allt i slasken/papperskorgen och då menar jag allt - glasflaskor,petflaskor, burkar, matrester tidningar, kartonger,  osv. Sen är det någon stackare som får göra en första sortering i compoundets soprum. Det måste vara ett av de värsta jobben man kan ha. Jag tror att när jag börjar jobba igen och kanske har en dålig dag på jobbet, då ska jag försöka tänka på sopsorterarna i Kina. Förhoppningsvis kanske livet inte känns så jobbigt trots allt.

Med hög luftfuktighet väntas det snart kraftigt regn och därför var det några gubbar här och la ut sandsäckar framför vårat garage. Av någon anledning är vi, så vitt vi kan se, de enda som får denna special behandling. Vet inte om det beror på att vi hade översvämmning för ett par månader sen eller om ägaren har något avtal med managementoffice. Naturligtvis tackar vi och tar emot. Axel och Axels kompis Carsten blev inspirerade av gubbarna och fick för sig att göra likadant hos Carsten och började lägga sandsäckar framför deras garage. Mycket målmedvetna la de ut minst tio tunga sandsäckar.  Gulligt tycker jag.
Jag, Ebba och Sara har idag varit på Pearlcity och shoppat. Det blev en hel del presenter till kompisar och ett par tröjor till tjejerna. Sen gick vi till Simply Thai och åt som vanligt riktigt gott. Kändes jättemysigt att få en egen stund med dem. Det hör inte till vanligheterna!

Patrik har inhandlat en specialmask för löpning i mindre bra luft. Den har ett specialfilter som ska ta bort de värsta partiklarna. Lämnar er med ett foto på min kära make. Tycker det finns vissa likheter med Hannibal Lechter eller vad säger ni?

fredag 8 juni 2012

Hög luftfuktighet och värre ska det bli - säger dom

Okej jag vet att för dom som bott i Shanghai länge kanske detta inte är speciellt jobbigt, men jag är helt totalt slut pga den fuktiga värmen som drabbat staden. Idag har vi minst 30 plusgrader och 94 % luftfuktighet och jag håller bokstavligt talat på att rinna bort. Idag har jag haft kinesiska och värmen hjälpte inte precis till när jag skulle försöka lära mig något. Nu är det bara tre gånger kvar och jag måste erkänna att jag är glad att kursen är över snart. Jag vet inte om jag har lust att fortsätta till hösten, eftersom mitt självförtroende när det gäller kinesiska inte är så stort. Jag kanske hoppar på Patriks  lärares kinesiskalektioner igen, de är i allefall gratis.

Idag ska jag och Patrik ut och roa oss på kvällen. Det hör till ovanligheterna att vi ordnar barnvakt och går ut. Ikväll är det en tillställning för  fd chalmerister här i Shanghai och äkta hälften får också hänga med på ett hörn. Axel ska vara hos grannarna, som också har barnvakt och Ebba och Sara ska sova hos Martina. Jag vet absolut inte vad jag ska ha på mig. Helst skulle jag vilja gå i bikini, men det vill jag inte utsätta några andra för, så jag tror det får bli  kjol och ett linne.

Just nu har jag tre busiga killar, som sjunger för fulla muggar, i köket. Axels kompis Tim och hans bror Dan fick följa med honom hem idag, eftersom det hade kört ihop sig för deras föräldrar. Men det märks att barnen också är påverkade av värmen, för de vet inte riktigt vad de ska ta sig för. Men varför inte passa på att sjunga vid matbordet när ingen vuxen är där.

Ett halvt dygn senare:

Insåg nu att jag inte publicerade det ovanstående igår, så här kommer en fortsättning.

Patrik och jag, tillsammans med vår granne Björn,kom iväg igår på chalmerstillställningen. Det var som att åka 20 år tillbaka i tiden. Det hade ordnats med snaps, fri tillgång till öl, vin och Sangria och ett häfte med alla tänkbara snapsvisor. Den enda skillnaden från en "riktig" studentskiva var att medelåldern var rejält mycket högre. Men vad underbart det är att  när hårt yrkesarbetande män/kvinnor förvandlas till studenter igen. Vi fick höra massor av härlig skönsång.

Till min stora glädje så kom jag igår i mina vita sommarjeans.  Det har varit ett av mina mål med träningen den här våren. Jag har inte minskat så mycket på vikten, men jag tror faktiskt att jag minskat mitt midjemått med 6 cm. Känns riktigt bra -  om jag får säga det. Så nu är jag ännu mer motiverad att fortsätta träningen , när jag ser att det ger resultat.

Pratade med min 3-åriga systerdotter igår på skype. Vad stor hon börjar att bli. Som alla vuxna sa till en som barn, "det märks på barnen att tiden går". Det ska bli så himla kul att komma till Sverige . Nu är det bara 2,5 vecka kvar!!

Idag har vi bil, så min tanke var att vi skulle ha en familjedag och åka in till stan. Tror jag det finns en risk att jag får lägga ner det. I allafall när det gäller Ebba och Sara, de har sovit hos Martina i natt och jag skulle inte bli förvånad om de hellre vill vara där.

Vädret ska tydligen bli ännu varmare och fuktigare idag, så det ska bli spännande och se hur vi klara en dag i centrala Shanghai.

Hälsningar från ett svettigt Shanghai
!

tisdag 5 juni 2012

Pruta ska man!

Oj vad kul det är att shoppa ibland,  särskilt när man handlar massor med presenter till sina nära och kära hemma i Sverige. Jag har haft två riktigt feelgood dagar med Goria. I måndags så åkte vi till PearlCity och shoppade där, för att sen äta lunch på Simply thai. Igår tog vi oss längre in till stan. Gloria ville visa mig fakemarknaden vid Nanjing Lu. En marknad som jag faktiskt inte varit tidigare på och som jag shoppade. Patrik kommer att bli tokig på hur mycket vi ska ha med oss till Sverige. Tur är att vi har 6 resväskor att packa i, plus alla kabinväskor, så vi ska nog få med allt. Efter shoppandet åkte vi och tog oss en välbehövlig lunch. Det tar ju på krafterna att pruta, för gud så dom försöker med oss de "stackars" försäljarna. Jag har lärt mig här att de aldrig säljer något med förlust. Om de tillsslut accepterar ett väldigt lågt pris, så kan man vara säker på att de  ändå går med vinst. I början tyckte jag att det var extremt skämmigt att pruta. Det är ju inget vi precis är vana vid i Sverige. Men med tiden har jag lärt mig att det är en del av spelet. Kineserna själva gillar "teaterföreställningen" som pågår mellan försäljare och köpare. Fraser som  "oh you make me poor", " oh you ruin me",  " don't do this to me", " you make me cry now" är ständigt återkommande. Det är som om de alla gått  i samma skola, för var man än kommer så hör man detta. Det ända man kan göra åt det är att le åt det, för som sagt var det är en del av skådespelet.

I går hade barnen idrottsdag på skolan. Tjejerna sprang, simmade, spelade basket, frisbee,  och mycket mer. När jag frågade Axel vad han hade gjort så svarade han att han hade kastat vattenballonger och sprungit. Lite lättare dag för de yngre, precis som det ska vara.

Idag har jag inget planerat. Först funderade jag om jag skulle ringa någon och fråga om vi ska äta lunch, men sen kom jag fram till att det faktiskt kan vara nyttigt att vara helt själv en dag. Det är en konst att uppskatta sitt eget sällskap och bara ha en dag utan att prata med någon annan, då man får en chans att fundera över livets alla gåtor ( med risk för att låta flummig). Ni förstår säkert vad jag menar. Jag får se om jag klara det, för jag skulle inte ha något emot att  ringa Gloria,Karina, Marta, Mei, Eva, Susanne eller någon annan. Men först får jag börja dagen med lite simmning så får jag se vad som händer sen. Om jag löser livets gåta så lovar jag er att ni ska får  reda på det.

Ha en riktigt härlig Nationaldag!

måndag 4 juni 2012

En riktigt bra helg!

Det är inte klokt vad en helg kan gå fort. Det känns som man bara hinner blinka så är den över. I fredags  fick jag, Patrik och Axel en egen kväll, medans Ebba och Sara sov hos Martina. Det verkar som vi får börja vänja oss vid att ha det så här på helgerna. Flickorna är med kompisar  och vi andra tre får hitta på saker på egen hand, som till exempel i fredgas när vi tog scootern till Thairestaurangen för lite middagsmat. Riktigt mysigt och trevligt och vad lätt det har blivit att ta sig nu när vi har en scooter. Jag har dock inte vågat bege mig utanför grindarna ännu. Det är Patrik som mer än gärna kör runt och så han njuter. Det ger faktiskt en viss frihet även om det inte är samma sak som att köra sin egen bil vart man vill. Hur som helst fredagen avlöpte väl och i lördags skulle Axel leka hos sin klasskompis Alma. Jag fick hänga med på ett litet hörn och umgås med hans mamma, medans barnen badade i poolen på deras klubb. På kvällen kom Marta och Karina, tillsammans med sina familjer, över för lite barbeque hos oss. Så på det hela taget en riktigt trevlig lördag.Söndagen blev inte så dålig heller. Barbequelunch hos Eva och Steven. Sen på eftermiddagen åkte Patrik och Ebba till ridningen för sista gången på länge.
Ridskolan här i Kina är lite annorlunda från Sverige när det gäller att lära ut och för Ebba lever den inte upp till ridskolan i Partille. Därför blir det en pause från den och vi får se om hon vill ta upp den igen här i Kina, annars får hon vänta tills hon är i Sverige.

Nej, nu är det dags att krypa ner i sängen för lite skönhetssömn. Klockan är åter igen alldeles för mycket!

Godnatt från Shanghai