The little girl from Zhujiajio

The little girl from Zhujiajio

fredag 27 april 2012

Sol och värme på skolans internationella dag!

Vi har haft den mest fantastiska dag idag. Vi har fått vara med om vår första internationella dag på barnens skola.Det blev en dag fylld av smakupplevelser av mat från världens alla hörn, sång och musik framträdande, flaggparad med alla ländernas representanter och vackra nationaldräkter.  32 länder var representerade idag ( även om jag har en känsla av att skolan har fler nationaliteter) Jag tror att alla barn kände en viss stolthet över sitt eget land, samtidigt som de kände en stolthet över sin skola . Våra barn  visade iallafall tecken på detta. Jag vet inte om ni kan förstå hur fantastiskt det känns som förälder att se sina egna barn lyckligt springa omkring på sin nya skola, prova mat fån olika länder, umgås med sina nyvunna kompisar, när man som förälder faktiskt har rykt upp dem från sin skola i sitt hemland, sina svenska kompisar och det enda huset de bott i. Jag kan bara beskriva den känslan med  värme och lättnad. För mig blev nog den här dagen viktigare än vad jag trodde. Jag fick se och uppleva barnen i deras skolmiljö och med sina kompisar och jag fick möjlighet att umgås med andra föräldrar. Kul.

På det svenska bordet fanns det chokladbollar, knäckebröd, västerbottenost och Florence kanelbullar. Hon hade så generöst igår ställt sig och bakat kanelbullar, som blev ett mycket uppskattat inslag på det svenska bordet. Annars kunde övriga länder erbjuda allt från suzhi till het mexikansk salsa och mycket där till. Mums mums!



tisdag 24 april 2012

I går hade vi en varm dag i French consession. Vi hade planerat att ta en av promenaderna som finns beskrivna i min favorit turistbok om Shanghai. Eftersom det var så varmt fick det bli en lite kortare version av promenaden. Men French consession var faktiskt ännu finare än förra gånge jag var där. Träden hade nästan slått ut helt och med hjälp av solen gav det gatorna ett vackert grönt skimmer. Den stadsdelen är min absolut favorit i Shanghai

 Idag har luftfuktigheten varit hög och det har kommit en och annan regnskur. Vi hade spetsats in oss på att åka till gardin marknaden. Men jag insåg rätt så snabbt att jag inte skulle hitta några gardiner till flickornas rum, som jag var ute efter. Nu gick vi inte in i butikerna, men det som de skyltade med, fick gardinerna hemma att se riktigt snygga ut. Så besöket där blev ganska kort. På flowermarket däremotstannade vi desto längre. Det är ett obligatoriskt inslag för våra besökare  och det är alltid lika roligt att se deras reaktioner. Florence blev, som förväntat, helt lyrisk och önskade att hon haft en hel container att fylla saker och blommor från denna marknad. Så nu lämnar jag er med bilder från dessa två dagar. Orkiden jag köpte kostade 140 kronor inklusive kruka och då är det 7 stycken stängler med blommor.

söndag 22 april 2012

Shopping, shopping, shopping

I går blev det ett besök på fabricmarket ( marknaden där man kan få uppsytt kläder). Florence var ute efter kostym till Patriks pappa, Ebba och Sara behövde var sin blå kjol till den stundande Internationella dagen på skolan också behövde de klänningar till en skoldans i början av maj, Patrik ville ha skjortor och jag behövde en kjol. Så vi var inställda på att spendera många timmar där, men jag måste säga att det gick rätt smidigt. Vi var väl där strax efter kl 10 och var hemma i huset vid 14.30. Då hade vi också hunnit med lite shopping på West Nanjing road. Resultatet av shopping i fabricmarket blev i alla fall, 2 kostymer till Göran ( Patriks pappa), 2 kostymer till Patrik, 2 Kjolar till Ebba och Sara, 1 kjol till mig, 4 skjortor till Patrik, 2 jackor till Florence , en blus till Florence + 6 sjalar, allt till det humana priset  av ca 4000 kronor.
Nu får vi inte se resultatet av dessa plagg förren nästa vecka, så vi får hoppas att vi blir  nöjda. Väl hemma efter all shopping var det dags att förberda för nästa aktivitet - försenat påskfirande i området. Några eldsjälar som bor i Startford hade ordnat ett trevligt påskfirande med bland annat påskäggsjakt. Det som alla skulle bidra med  efter att alla lekar var gjorda var mat eller snacks som var typiska för sitt hemland. Florence hade dagen innan bakat kanelbullar, vilket var mycket uppskattat av alla och inte minst mig som fick hjälp med att ordna vårat bidrag.

I dag fortsatte vår shopping. Den här gången var vi ute efter skor, framför allt till barnen. Vi åkte till Pearl city ( fakemarknad) och  hittade där 7 par skor. Inga skor till mig dock. Jag insåg snabbt, efter att försökt prova ett par att de inte tillverkar min europeiska storlek. För när jag försökte prova en 41:a så var den säkert 3 storlekar för lite. Så jag får nog vända mig till riktiga skoraffärer, men Ebba, Sara och Florence fyndade och köpte sig 2-3 skor var.

I morgon vet jag inte om det blir så jättemycket shopping, men då ska jag och Florence in till French consession och njuta av den stadsdelen. Enligt väderprognosen ska det bli  lika varmt som idag - 26 grade så det gäller att inte ha för mycket kläder på sig så man orkar promenera.

fredag 20 april 2012

Söta små "pongovalpar" på skolan!

Det känns som jag börjar bli lite av en expert när det gäller registrering av gäster. Tredje gången gillt kunde ju inte bara gå fel. Det började i ju för sig inte så bra när jag skulle trycka ut hyreskontraktet av huset. Naturligtvis var patronen i skrivaren så gott som slut, så ut kom en väldigt ljust blå skrift. Nu undrar ni säkert varför polisen ska ha hyreskontraktet och det undrar vi med. Men jag har insett att det är lika bra att acceptera det och inte göra en så stor grej av det. Det är som det är. Fortsätter vi att få gäster i samma flöde som vi fått hitintills så kan vi ju ha ett eget litet arkiv hos polisen .
 Nå väl, igår gick vi till servicekontoret i vårt område för att få det sedvanliga intyget på att vi har en gäst boende i vårt hus. Vi behövde tydligen också ett intyg på att ägaren verkligen äger huset vi bor i. Vilket jag i frågasatte, lite försiktigt, eftersom vi inte har behövt det tidigare. Hon på servicekontoret informerade oss dessutom om att polisen har fullt upp idag och att hon absolut inte tyckte att vi skulle gå dit samma dag utan vänta till dagen efter. Hennes kollega hade tydligen varit där med tre registreringsformulär och polisen skulle därför inte hinna med ett ytterligare. Vi fick åtminstone intyg på att Florence bor hos oss, så vi stoppade ner dokumenten i väskan och bestämde oss istället för att ta den där promenaden som vi planerat.  Jag ville nämligen visa henne vår lilla stadsdel. På väg bort mot den lite äldre delen av stadsdelen passerade vi polisen. Florence föreslog att vi skulle chansa och gå in till polisen ändå, vilket vi också gjorde. Oj vad "mycket" de hade att göra. Där inne satt 2 poliser och en man som hade något ärende dit. Vi fick faktiskt komma fram på en gång och lämnade försiktigt fram våra papper till en mycket bestämd polis. 5 minuter senare var allt färdigt och inte behövde vi något intyg på att ägaren verkligen äger huset heller. Man kan åtminstone konstatera att man är en erfarenhet rikare och det kan ju aldrig vara fel.

Idag har vi varit och storhandlat på Metro. Äntligen fick jag köpt en grill, så nu kan vi grilla massor av gott kött från vår slaktare. Efter det åkte vi hem för att lämna alla matvaror  och saker som var inhandlade. Vi passade på att ta oss en smörgås och en kopp kaffe hemma innan det var dags  för oss att åka till skolan. Primary school hade nämligen uppvisning i form av olika små teateruppsättningar. Vissa fredagar har barnen husaktiviteter. Det innebär att barnen är indelade i olika grupper från grade 1 till grade 5 där de gör olika samarbetsuppgifter. Uppvisningen idag var ett resultat av sådan uppgift/ utmaning. Axels grupp spelade upp Pongo och de 101 Dalmatinerna . Axel var med i en scen där de minsta hundvalparna  "dansade" till " who let the dogs out". Mycket komiskt och mycket gulligt - underbart med andra ord!
Nu håller Florence på och förbereder en bulldeg, för imorgon är det ett försenat påskfirande i området och då ska alla bidra med något typisk mat eller annat gott från sitt hemland. Ni förstår säkert vad vi ska göra.

onsdag 18 april 2012

Idag kom svärmor!

I går hade jag en fantastisk dag på flowermarket, med Gloria och Mei , med efterföljande lunch på Simply thai ( Thairestaurang på Hong Mei Lu). Strålande sol, som värmde som svensk högsommar värme och himmel som faktiskt var riktigt blå gjorde inte saken sämre. Det känns så otroligt skönt att få en sådan dag emellanåt, som ger en possitiv energi. När man har dagar då allt känns lite tyngre kan man alltid tänka tillbaka på dessa dagar. Nu låter det som om jag alltid har deppiga dagar, men eftersom jag ibland har mindre bra dagar så gäller det för mig att ta till vara på den possitiva energi en bra dag kan ge en. Så idag när  jag skulle åka och hämta min svärmor på Pudong flygplats så var jag full av entusiasm. Ja besöket i sig kan ju ge också ge en det. Nej nu får jag sluta med mitt flum flum och istället återgå till en mer konkret beskrivning av min dag.
 Chauffören kom och hämtade mig vid 8.30 för att köra mig till den internationella flygplatsen Pudong. När trafiken flyter bra tar det ca 1 timma att köra till flygplatsen , som ligger sydväst om Shanghais downtown. Idag flöt trafiken riktigt bra och vi var där på mindre än en timma. Inte illa för att vara Shanghai. Tyvärr var jag felinformerad av min kära make och trodde att planet skulle landa på terminal 2, men när vi kom fram till ankomsthallen  upptäckte vi att så inte var fallet. Då var det bara för mig att springa till den andra terminalen och hoppas på att planet inte var för tidigt. Jag kan säga att jag trodde aldrig att den långa korridoren mellan de två terminalerna skulle ta slut - men det gjorde den. Något andfådd kom jag fram till ankomsthallen och naturligtvis var det ingen fara på taket, utan jag fick stå där och vänta en stund. Men tillslut kom Patriks mamma - lite trött men vid gott mod.

När vi kom hem till huset drack vi en kopp kaffe och Florence fick ta en välbehövd dusch efter en 11 timmars flygning, Efter det var det bara att ge sig ut igen. Jag behövde hålla igång min gäst så att hon inte somnade i soffan hemma i huset. Lätt hänt annars när man bara har sovit ett par timmar i flygplanet. Vi åkte till Hong Mei Lu och samma restaurang som jag var på igår . Så varierande är jag! Men de har faktiskt riktigt god thaimat och jag blev inte besviken den här gången heller. För att inte riskera att komma hem försent,( efter att barnen kommit hem), så åkte vi direkt hem efter lunchen. Väl hemma hann vi med en till kopp kaffe för att sen gå och möta dem vid bussen. Det var tre mycket glada barn som gick av bussen och kramade om sin farmor.

I kväll har vi ätit en god middag, med kött från vår favorit slaktare och unnat oss lite vin. Vin som jag får simma bort imorgon bitti. Har nämligen bestämt mig för att jag ska cykla till simhallen varje morgon, simma minst 1000 meter och cykla tillbaka hem igen. Nu ska kroppen trimmas innan beach 2012. Imorgon blir det också det sedvanliga besöket hos polisen, men mer om det imorgon. Nu är det dags att gå och sova. Godnatt från Shanghai!

fredag 13 april 2012

Fantastiska French consession

I torsdags hade jag och Andrea den mest fantastiska dagen i French consession, en mysig stadsdel i centrala Shanghai. Jag hade köpt en bok om "walks in Shanghai" och ville ta Andrea på en av dessa promenader. Vi lät chauffören köra oss till starten av en av promenaderna. Väl framme ställde vi oss framför en kyrka, som skulle vara promenadens startpunkt. Andrea höll i boken vänd mot gatan , när en dam kommer fram till oss och säger " jag ser att ni har min bok, det är jag som har skrivit boken". Vi blir ju naturligtvis alldeles till oss. Vad är oddsen att vi ska befinna oss just där, hålla upp boken och författaren råkar gå förbi och se den? De oddsen finns inte. Hon berättade för oss att hon bott i Shanghai ( ursprungligen från USA) i 30 år och att hon var den enda, av de fyra författarna till boken, som fortfarande levde. Vi frågade om vi fick ta ett kort och hon ställde gärna upp på det, även om hon tyckte att hon hade en dålig hårdag. Underbar dam! Sen när hon lämnat oss för att fortsätta sin lilla promenad tillsammans med en väninna, så kom vi naturligtvis på att vi skulle ha bett om en autograf - vilket vi inte gjorde. Typiskt. Promenaden som vi gick var dock inte skrivit av henne, utan av en av de andra tre författarna. Den tog oss förbi judiska bostäder, ryska bostadsområden, ett hotell, vars byggnad ursprungligen tillhört en känd kinesisk gangster. Vi fick också se vackra trädgårdar, parker och hus med franskinspirerande arkitektur. Vi hittade ett mysigt café i ett bostadsområde  på en sidogata till HuaHai Road ( stor och lång shoppinggata i French consession). Ja, vi upptäckte så otroligt mycket som vi aldrig skulle ha upptäckt utan den här boken till vår hjälp.

Nu har våra gäster åkt tillbka till Sverige och huset känns lite tomt igen. Axel har drabbats av sitt första virus här i Kina och har ganska hög feber med en jobbig förkylning på det. Han fick vara hemma igår från skolan, men det var under protest för han vill gärna gå. Vilket man som förälder gläds över eftersom det tyder på att han trivs.

Författaren , Tess, till vår bok

Innertaket på en Katolsk kyrka



Ett gammalt tehus, som idag har blivit runtbyggt av en restaurang


I bakgrunden ser ni ett hotell vars byggnad en gång i tiden tillhörde en ökänd gangster

Entrén till ett mysigt café

Träden, som en gång i tiden planterades av fransmän och som idag kännetecknar French consession
Ett hus som en fransk polismästare lät bygga. Därför den typiska franska arkitekturen.



Idag är det lördag och vi har en riktig slappdag. Barnen har tittat på TV och Patrik har spelat dataspel. Jag har dock känt mig lite nyttig, eftersom jag cyklade till simhallen och simmade 1400 meter där.

onsdag 11 april 2012

Ja, då är man 2 gånger 21

I går blev jag väckt av Axel, Ebba , Sara och Patrik, som viskandes sjöng "ja må du leva".
Våra kära gäster fick lite sovmorgon, eftersom jag inte tyckte att de behövde gå upp 6.15 och sjönga för mig. Jag fick fina halsband av Ebba och Sara och souvenir nyckelringar från Bejing av Axel. Av Patrik fick jag en bild på en dator, som kommer att levereras senare. Med åren har betydelsen av att få paket minskat markant, men när ens egna barn tar sig tid och handlar födelsedagspresenter, så värmer det lite extra i hjärtat. Hur som helst blev morgonen mycket bra och när den andra familjen Dahlman vaknat blev jag uppvaktad med en flaska vin och ett fint kort. Mina barn åkte till skolan som vanligt och Patrik till jobbet. Vi andra hade beställt bil, som skulle ta oss in till Pearl Tower. Eftersom jag redan varit uppe i denna höga byggnad, passade jag på att shoppa i ett närliggande shoppingmall. Hittade där en jättestor Esprit-affär och shoppade loss genom att köpa 5 tröjor till mig själv. I Sverige kan man ibland känna avsaknad av expediter, som vill sälja sina produkter. I den här Esprit-affären hade jag säkert 3 -4 stycken som ville hjälpa mig och jag hann nästan inte närma mig ett klädesplagg förren någon sprang iväg för att kolla storlekar. Nå väl, när jag var klar där var det dags att gå tillbaka och möta upp de andra utanför PearlTower. Då var klockan så mycket att det var dags för lite lunch, som intogs på en "Element fresh" restaurang. Element fresh är en kedja och brukar ha bra mat, men i den här restaurangen serverade de vid det här tillfället alldeles för torr kyckling. Synd. Efter lunchen var det hög tid att åka hem, så att vi kunde vara hemma när Ebba, Sara och Axel kom hem: Det är ungefär 2,5 mil hem från centrum och när det är rusningstrafik kan det ta över 1 timma att ta sig hem.Vi hann tyvärr inte tillbaka i tid utan kom 5 minuter försent. Som tur var var Ayin hemma och kunde släppa in dom.
Jag ville äta födelsedagsmiddagen på restaurang och hade bokat bord på Bukhara (på HongMei Lu) på kvällen. Maten kanske uppskattades mer av oss vuxna än av barnen, men för att kompensera det så fick barnen lite glass till efterrätt. Jag är i allafall jättenöjd med min födelsedag. God mat, trevligt sällskap och fina presenter , vad mer kan man begära?
När vi var på väg hem från restaurangen så hade det börja regna lite. Det skulle visa sig senare att detta regn skulle övergå till extremt kraftiga skyfall. Idag på morgonen fick klart för oss hur kraftigt det hade regnat på natten , för hela källargolvet var täckt av vatten. Patrik tyckte att jag skulle börja och svabba golvet, men när jag insåg hur mycket vatten det var så ringde jag management office i området. Är mycket nöjd med mitt beslut för på mindre än 10 minuter senare så var det 5 kineser i källaren och tog upp allt vatten.

Det var tur att det ordnade sig för jag hade bokat in att våra gäster skulle få besöka skolan. De fick en trevlig rundvisning och fick även träffa några av Ebbas och Saras kompisar. Jag tror besöket var mycket uppskattat av våra gäster. Nu är det bara en hel dag kvar, sen åker de tillbaka till Sverige.Det kommer att bli lite tomt, men på onsdag är det dags för nästa besök. Då kommer Patriks mamma.


lördag 7 april 2012

En vecka fylld av intryck!

Nu ska jag försöka göra ett nytt försök, efter att ha klantat mig igår. Då allt det jag skrev försvann.
Vi har haft en fantastisk vecka och fått uppleva så mycket under så kort tid. I måndags flög vi till Bejing och möttes av ett kallt men klart väder. Det skulle dock ändra sig snabbt, för på onsdagen var det 20 plusgrader och sol. Vårat hotell låg mitt i centrala Bejing och vi hade gångavstånd till både himmelskafridens torg och den förbjudna staden, båda historiska platser som man måste se när man är i Kinas huvudstad. Det gjorde vi och en massa kineser i tisdags. Det verkligen kryllade av Kineser och vi kände oss som små myror i en myrstack. Patrik lyckades i allafall ta sig igenom en  enorm kö till biljettkassorna på bara ca 20 minuter.  Under tiden Patrik trängdes i kön, så  stod vi och väntade en bit ifrån. Då passade två kinesiska flickor  på att fråga om de fick ta ett kort på Sara, när de sen upptäclte Ebba så blev de så överlyckliga och frågade om de kunde få ett kort på sig själva tillsammans med Ebba och Sara. Ebba och Sara sa ja och efteråt var kinesiskorna så glada att de såg ut som de sett en kändis. De klappade händerna, hoppade jämnfota och skrattade. Om man är barn ,med  ljust europeiskt utseende och vill känna sig som en kändis så kan man alltid åka till Kina. De är verkligen fascinerade av vårt nordiska utseende och finner det nog väldigt exotiskt.  Även barnens kusiner ha fått känna av detta under sin första vecka här.

I onsdags var det dags för veckans höjdpunkt – Kinesiska muren. I hela mitt vuxna liv har jag alltid drömt om att få besöka denna plats. Nu har jag varit där och det var verkligen en lika fantastisk upplevelse som jag hade drömt om att det skulle vara. Vi fick också veckans bästa väder den dagen och det gjorde inte saken sämre. Klarblå himmel, sol och nästan vindstilla. Man kunde åka stolslift upp till muren och rodel ner från den. För barnen var det nog rodel veckans höjdpunkt. För min del var det  allt annat en trevligt. Jag åkte nog väldigt sakta ner för när jag väl var nere så såg jag en hel kö av rodelåkare, som säkert inte var speciellt glada över min fart. Tydligen hade en någon ropat ” go faster lady, go faster”. Jag lyckades  åtminstone ta mig ner och det är jag lite stolt över.

I Torsdags, sista dagen på vår lilla minisemster, tog vår familj det lite lugnare, med lite shopping och fika. Vejbystrand -Dahlmans hade fortfarande kvar  energi och gick upp tidigt för att besöka den bästa utsiktsplatsen över Bejing . När vi väl gick ner för att äta frukost och mötte dem i matsalen så hade det redan varit uppe vid denna plats. Jag är full av beundran över deras energi. För min del hade mina fötter sagt ifrån efter allt promenerande. Det var länge sen jag hade så ont mina fötter, men det var det värt. Sen på kvällen flög vi tillbaka till Shanghai och det kändes faktiskt lite som att komma hem.











I fredags fick barnen ta det lite lugnare och slappa framför Tv:n, medans jag och Andrea åkte till Carrefour och handlade. Jag passade också på att visa henne flowermarket, vilket var mycket uppskattat. Sen på sena eftermiddagen åkte vi in till Shanghais centrum och Shanghais högsta byggnad, i folkmun ,kallad ” kapsylöppnaren”. Det var en häftig upplevelse och lite overklig att se Shanghai från en sådan hög byggnad.


fredag 6 april 2012

Tillbaka i Shanghai, efter några härliga dagar i Bejing

Nu känner jag mig helt förstörd. Har suttit här i 1 timma och skrivit ett jättelångt inlägg om våra dagar i Bejing och vad händer. Datorn låser sig och jag klantar mig och allt försvinner. Därför skriver jag det här korta inlägget, för nu är klockan så mycket och jag orkar inte skriva mer.
Vi har i allafall haft  4 härliga dagar i Bejing och höjdpunkten var Kinesiska muren. Kommer att försöka lägga ut lite bilder från vår lilla resa, men det gör jag inte nu för då försvinner väl det här också.

Skriver mer imorgon. Godnatt!

söndag 1 april 2012

Huset fullt av barn!

Sist jag skrev på bloggen var jag så ledsen och nedstämd. Det kan jag säga att jag inte är nu! Mycket tack vare att vi har fått besök av Patriks bror med familj. Vad härligt att ha dem här hos oss. Vi har redan hunnit med en hel del trots att det bara gått ett drygt dygn sen de anlände. Idag besökte vi bland annat  två buddist tempel, badade i poolen och avslutade dagen på Black Sheep, som ligger på gång avstånd från vårat hus.Dessutom har vi haft ett fantastiskt väder och kunnat njuta av härlig försommar värme.
Vår Ayi måste däremot ha fått en smärre chock av alla människor som vällde in i huset igår. 2 f amiljer med 6 barn totalt hör ju inte till det vanliga i Kina. Tur för henne är att vi imorgon lämnar  Shanghai  under några dagar  för att åka och turista i Bejing. Det ska bli otroligt kul att äntligen få se Kinesiska muren. Återkommer mer om detta i nästa vecka. Nej nu är det dags att krypa ner i sängen , för imorgon måste jag upp tidigt för att packa. Det har jag naturligtvis inte haft en tanke på att göra under helgen.
 Godnatt!